Doni ta dini se si e mat suksesin e tij Bill Gates?

Silvia Tabaku
22/02/2022

Të gjithë ne mund që ti kemi vendosur disa objektiva vetes tonë me të cilat presim që pasi t’i realizojmë të kemi sukses. Por ne jemi të vetëdijshëm edhe për faktin që nëse duam sukses në realizimin e tyre duhet vullnet. Eh, vullneti që jo të gjithë e kanë.

Bill Gates është një nga figurat më të njohura dhe më të përfolura në të gjithë botën. Por ja si e ka gjetur ai zgjidhjen për të arritur që të masë suksesin e tij pas realizimit të objektivave.

1. A i kam kushtuar mjaftueshëm kohë familjes sime?

Paraja mund të blejë shumë gjëra, por nuk mund të blejë një minutë më shumë gjatë ditës. Edhe pse me një axhendë të zënë, Gates gjen kohë për familjen e tij. Ai shfrytëzon çdo mundësi: mëngjeset para se fëmijët të nisen për në shkollë, një serial të preferuar që familja e sheh së bashku, apo edhe momente në makinë duke dëgjuar muzikë. Ai nuk do të humbasë asnjë rast.

2. A kam mësuar mjaftueshëm gjëra të reja?

Gates është larguar nga Harvard në vitin 1975, por ai ende vazhdon të ushqejë mirë oreksin e tij për dije. Gates ka thënë se lexon 50 libra çdo vit: Është një nga gjërat më të mira që kam bërë që kur isha fëmi.

Madje dhe gjatë udhëtimeve të mia nëpër botë, unë kërkoj të takoj shkencëtarë vendas dhe ndjek shumë kurse online. Por leximi mbete një nga mënyrat më të preferuara për të mësuar gjëra të reja dhe për të testuar ato që kuptoj.

Mësimi i vazhdueshëm është thelbësor për një rritje të vazhdueshme, sukses dhe lumturi dhe ky është momenti më i mirë për t’ja nisur. Sidomos sot që gjithçka është online dhe nuk të duhet të shfletosh enciklopedinë.

3. A kam krijuar shoqëri të reja dhe a kam thelluar ato të vjetrat?

Të gjithë e njohin influencën që Warren Buffett ka patur në jetën dhe suksesin e Bill Gates. Kur është pyetur “Si e përkufizon suksesin?”, Gates nuk nguron të përmend mikun e tij Buffett: “Warren Buffett gjithmonë ka thënë se matësi më i mirë është nëse njerëzit që ke afër janë të lumtur dhe të duan”. Në një shkrim në blog, Gates citon:

Kam mësuar shumë gjëra nga Warren këto 25 vitet e fundit, por ndoshta gjëja më e rëndësishme e kësaj marrëdhënie është miqësia. Duhet të sillesh si ai shoku që do të doje të kishe.

Shumë studime kanë sugjeruar se ka avantazhe të shumta në kultivimin e thellë të shoqërive. Marrëdhëniet që ne kemi apo krijojnë kanë një ndikim të drejtëpërdrejtë në shëndetin tonë. Të kujdesesh për trupin është e rëndësishme, por të kujdesesh për marrdhëniet e tua është mirëqënie gjithashtu.

Më shumë