Si të ekploroni botën pa e shkatërruar atë…

Marisa Karabeci
22/03/2022

Nëse ka diçka që na kanë dhënë vitet e fundit, është koha për të menduar. Të mendojmë se kush jemi, çfarë bëjmë dhe çfarë vlerësojmë. Kjo është ndjerë thellësisht kur bëhet fjalë për udhëtimet. Testet para fluturimit, kërkesat e hyrjes dhe formularët për gjetjen e pasagjerëve, nuk e kanë parasysh krizën klimatike, na kanë detyruar të vëmë në dyshim turizmin masiv. Por sa herë që planifikoni të udhëtoni, pesë ekspertët e mëposhtëm kanë disa këshilla për t’ju ndihmuar të siguroheni që ta bëni këtë gjithmonë duke pasur parasysh shëndetin tuaj dhe të planetit.

1.Dwayne Fields, aventurier, eksplorues dhe natyralist

Gjithmonë duke kompensuar karbonin brenda dhe jashtë vendit. Unë udhëtoj shumë. Gjithmonë përpiqem të kompensoj dëmin që do të bëj. Në Mbretërinë e Bashkuar, unë përfshihem sa më shumë që mundem, pavarësisht nëse bëhet fjalë për ripërpunimin e një livadhi të vogël, pastrimin e një hapësire të gjelbër lokale, apo edhe mbjelljen e pemëve. Unë punoj me ‘Woodland Trust’, ‘National Trust’ dhe ‘Scouts’. Jam i lumtur ta bëj. Ka të bëjë me marrjen e përgjegjësisë.

Çdo kilogram që vendosni në një avion shton gjurmën tuaj të karbonit. Për të qenë i sinqertë, shumica e gjërave që marrim me pushime nuk na duhen. Kur udhëtoj, përfshihem edhe në iniciativa lokale, jo vetëm në shtëpi. Kam bërë kajak nëpër Xhamajka në fund të 2018-ës dhe ndaluam në komunitetet përgjatë bregdetit. Ne ishim atje duke folur për klimën, po flisnim për çështje shëndetësore të lidhura me stilin e jetës. Ka të bëjë vetëm me të qenit aktiv në vendin ku shkoni. Është një mënyrë tjetër për të përfshirë veten në komunitet. Kështu e përjetoni vërtet botën.

2.Thierry Teyssier, themelues i “700,000 Heures Hotel” dhe DAEM

Turizmi shpesh shkatërron vendet që prek, thjesht shikoni Venecia-n dhe anijet turistike. Nga ana tjetër, ka kaq shumë fshatra dhe qytete të bukura që nuk vizitohen dhe thjesht po vyshken. Turizmi duhet të ndihmojë komunitetet lokale të lulëzojnë. Në Heures ne punojmë me Fondin e Trashëgimisë Globale. Fillon me rinovimin e monumenteve. Ai punon me komunitetet lokale, duke krijuar vende pune dhe duke i lënë ata të udhëheqin. Në Dali, në provincën Guizhou në Kinë, përshembull, ka fituar çmime për punën që ka bërë. Ai ndihmoi në ruajtjen e 30 strukturave historike dhe më pas ndihmoi në themelimin e një kooperativë tekstili që përshtati pambukun me ngjyrë indigo të grave lokale në veshje dhe pajisje shtëpiake, të cilat ato i shesin. Turistët tani mund të vizitojnë një qendër tekstili në sheshin kryesor.

Ne kemi një projekt të quajtur DAEM, që do të thotë i përhershëm në persisht. Është një program trajnimi jofitimprurës që i ndihmon njerëzit vendas të mësojnë rreth mikpritjes, por edhe si të mbrojnë mjedisin. Në Marok, ne po punojmë me Fondin e Trashëgimisë Globale për të rinovuar një fshat të tërë. Për çdo euro të shpenzuar në projekt, unë i jap një euro një shoqate fshati dhe ata mund të vendosin se ku do të shpenzohen ato para. E ardhmja e udhëtimeve nuk janë vendet turistike, janë përvojat autentike me njerëzit vendas. Ka të bëjë gjithashtu me zgjedhjen për të vizituar hotele që kanë programe të dukshme për të ndihmuar popullatën vendase, për të gjetur mënyra për të blerë gjëra nga artizanët vendas.

3.Monisha Rajesh, autore e “Epic Train Journeys”

“Merr një tren, bëj një mik”.

Liria është e vetmja fjalë që më vjen në mendje çdo herë kur mendoj për udhëtimin me tren. Jo vetëm në kuptimin që ju mund të hipni dhe të dilni sipas dëshirës, ​​por gjithashtu që jeni të lirë gjatë kohës që jeni në bord. Mund të shikoni nga dritarja, mund të hani një darkë, mund të lexoni, mund të merrni një sy gjumë ose mund të shkoni dhe të bisedoni me njerëzit. Unë gjithmonë bisedoj.

Një herë unë dhe bashkëshorti im ishim ulur përballë një çifti vëllezërish gjermanë dhe mësuam gjithçka për jetën e tyre. Ju nuk merrni përvoja të tilla me mënyrat e tjera të transportit. Trenat më të mirë, megjithatë, janë në Indi. Ato janë të arritshme për të gjithë, pavarësisht nga buxheti që keni. Ju keni ushqim fantastik aty. Është si një udhëtim kampingu i lëvizshëm. Dikush do të fillojë një lojë letrash. Çelësi i vërtetë për të përfituar sa më shumë prej tij është të angazhoheni me njerëzit. Ndani gjithmonë një kabinë gjumi.

4.Jeremy Jauncey, CEO dhe themelues i “Beautiful Destinations”

Ka kaq shumë përparësi për të eksploruar vendin tuaj. Së pari, ndikimi i karbonit. Pa fluturime të gjata, prodhimi juaj i karbonit është më i ulët. Së dyti, mbështetja e ekonomive lokale në vend. Kam kaluar pjesën më të madhe të izolimit në New York. Rizbulova vendin, natyrën në parqet dhe rrugët ujore të qytetit, gamën e ushqimeve të ndryshme që mund të merrni, vizitova destinacionet kryesore turistike dhe zbulova se, ndonjëherë, isha i vetmi person atje.

Për të përfituar sa më shumë nga udhëtimi nëpër vendin tuaj, duhet të planifikoni. Mediat sociale janë gjithmonë një referencë për mua. Njerëzit që më pëlqen t’i ndjek vazhdimisht ndajnë përvojat e tyre, ofrojnë frymëzim dhe shpesh janë itinerare të lehta për t’u ndjekur. Unë gjithmonë kontrolloj ‘hashtags’ dhe gjeoetiketa të vendeve që planifikoj të vizitoj për të parë se çfarë kanë ndarë njerëzit. Gjatë pandemisë ne të gjithë iu drejtuam mediave sociale në një mënyrë që nuk e kemi pasur kurrë më parë, kështu që ka më shumë përmbajtje emocionuese udhëtimi për t’u zbuluar.

5.Katie Terrington, bashkëthemeluese e “Conscious Travel Foundation” dhe “Katie Terrington Private Travel”

Bëni zgjedhje të mira dhe të vetëdijshme në çdo hap të rrugës. Ekziston një zinxhir në udhëtime që fillon me një rezervim dhe kalon nëpër fluturime, hotele, deri te udhërrëfyesit në tokë. Ne të gjithë duam një udhëtim me një ndikim pozitiv duke përdorur një agjensi udhëtimi i cili ka bërë kujdesin e duhur për t’u siguruar që zinxhiri të ketë një ndikim pozitiv në mjedis dhe në komunitetet lokale. Bëhet fjalë për të udhëtuar në një mënyrë tjetër. Kur fluturojmë, duhet të synojmë për avionë më të rinj dhe linja ajrore që investojnë në burime të rinovueshme, si Finnair dhe KLM.

Ne gjithashtu duhet të synojmë të qëndrojmë në destinacione për më gjatë, në vend që të fluturojmë në një vend dhe më pas të largohemi shpejt. Fogo Island Inn në Newfoundland, Kanada, është një shembull vërtet interesant. Kur shkoni në faqen e internetit, ka një udhëzim të ushqyerjes ekonomike. Ju tregon saktësisht se ku shkojnë paratë tuaja si turist. Është magjepsëse. Mendoj se e ardhmja është transparenca.

Më shumë