A mund ta quajmë aktivitetin seksual si një formë e të ushtruarit? Sa ndikon ai në shëndetin e zemrës?

Anja Dervishi
09/04/2022

Në një moment të jetës së tij, pothuajse çdo burrë ushtrohet për seksin. Dhe ndërsa shumë burra rriten, ata pyesin veten nëse seksi është një formë e mirë ushtrimi apo nëse është shumë i mundimshëm për zemrën. Këto pyetje mund të tingëllojnë si shaka në dhomat e zhveshjes, por në fakt janë mjaft të rëndësishme dhe tani kanë përgjigje të qëndrueshme shkencore.

Për të vlerësuar efektet kardiovaskulare të aktivitetit seksual, studiuesit monitoruan vullnetarët ndërsa ata ecnin në një pistë vrapimi dhe gjatë aktivitetit seksual intim në shtëpi. Përveç 13 grave, vullnetarët përfshinin 19 burra me një moshë mesatare 55 vjeç.

Rreth tre të katërtat e burrave ishin të martuar dhe gati 70% kishin një formë të sëmundjes kardiovaskulare. Pavarësisht historive të tyre kardiake, burrat raportuan se bënin ushtrime rreth katër herë në javë dhe raportuan se kishin aktivitet seksual mesatarisht gjashtë herë në muaj. Studiuesit monitoruan rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut gjatë testeve standarde të stërvitjes në rutine dhe gjatë aktivitetit “të zakonshëm” seksual me një partner në shtëpi.

Gjatë marrëdhënieve seksuale, si në çdo aktivitet fizik, në trup ndodhin një mori ndryshimesh siç janë rritja e rrahjeve të zemrës, rritja e konsumit të oksigjenit dhe djegia e kalorive. Konkretisht gjatë aktit seksual rrahjet e zemrës së një personi rrallë tejkalojnë 130 rrahje në minutë dhe presioni i gjakut i lartë mbetet gjithmonë më pak se 170.

Në përgjithësi, aktiviteti seksual i moderuar karakterizohet nga intensiteti i lehtë deri në mesatar i ushtrimeve për sa i përket sforcimit fizik. Seksi djeg rreth pesë kalori në minutë, pra po aq sa digjen gjatë ecjes ose në një lojë golfi, por në total katër herë më shumë se ato që digjen duke parë televizor.

Si përfundim, çfarë mund të tregojë nëse njeriu nëse është në formë për të bërë seks? Sipas shkencëtarëve të Universitetit të Harvardit, nëse dikush mund të ngjisë shkallët në dy ose tre kate pa vështirësi, atëherë ai është fizikisht gati për aktin e të bërit dashuri. Sa i përket pjesës tjetër, dimë të themi që duhet të bëjnë pak më shumë kujdes.

Më shumë