5 arsye pse duhet të kaloni më shumë kohë me nënën tuaj!

Marisa Karabeci
02/05/2022

Nga dashuria e pakushtëzuar te mençuria e përditshme, prania e nënave është një bekim i vërtetë. Ne kurrë nuk mund t’i falënderojmë nënat sa duhet për mbështetjen dhe përkushtimin që tregojnë ndaj nesh. Fatkeqësisht, disa mund të përfshihen në përgjegjësitë e moshës madhore dhe priren të harrojnë të kalojnë kohë me nënat e tyre.

Ndoshta duhet të njiheni me arsyet pse duhet të kaloni kohë me nënat tuaja:

1. Një marrëdhënie e shkëlqyer me nënën tuaj mund t’ju ndihmojë ta mbani mendjen e saj më të mprehtë për një kohë më të gjatë.

Sipas hulumtimit të botuar në ‘Journal of Alzheimer’s Disease’, kalimi i kohës me prindërit tanë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të demencës, e cila ndikon në të menduarit, kujtesën, arsyetimin dhe personalitetin e tyre. Marrëdhënia personale me nënat tona mund të ketë një ndikim të madh në aftësitë e tyre njohëse ndërsa plaken. T’i ftosh për darkë apo të kalosh pushime së bashku, vetëm sa do t’i bënte të ndiheshin të vlerësuara dhe të dëshiruara. Në këtë mënyrë, ato ndoshta do ta mbajnë mendjen më të mprehtë për një kohë më të gjatë.

2. Ju mund të krijoni kujtime për një jetë.

Nënat tona kanë qenë me ne në çdo fazë të jetës sonë; ato dëshmuan hapin tonë të parë, ditën tonë të parë në shkollë, takimin tonë të parë dhe madje edhe pagën tonë të parë. Sot, sado që e urrejmë ta pranojmë, jemi të vetëdijshëm se edhe nënat mund të plaken. Ata do të jenë më pak aktivë sesa ishin dekada më parë, por duke kujtuar kohën e mrekullueshme të kaluar së bashku do të vinte një buzëqeshje në fytyrat tona. Ndjehuni mirënjohës për kohën e bukur të kaluar së bashku.

3. Ajo do t’ju mësojë mësime dhe aftësi që nuk do t’i mësoni kurrë në shkollë ose nga miqtë.

Nëna juaj është burimi më domethënës i udhëzimit në këtë botë. Ajo i dinte gjërat shumë përpara jush dhe ishte në gjendje të dallonte të drejtën nga e gabuara. Nënat mund të jenë gjithashtu një burim frymëzimi, pasi i mësojnë fëmijët e tyre të jenë të patrembur dhe të kenë besim në vetvete. Marrëdhënia juaj me nënën tuaj ishte lidhja e parë që keni pasur ndonjëherë. Që nga dita e parë, ajo ishte në gjendje t’ju ndihmonte të përballeni me botën e jashtme, të rriteni dhe të përmbusheni. Ishin këshillat, mbështetja dhe mësimet e tyre që na bënë burrat dhe gratë që jemi sot. Mësimet nuk ndalen kurrë, edhe në të dyzetat dhe të pesëdhjetat. Do të kuptoni se nëna juaj e di më mirë dhe gjithmonë do të kërkoni këshillën e saj.

4. Ajo plotëson nevojën për t’u ndjerë e dashur dhe e pranuar.

Askush në këtë botë nuk do t’ju dojë aq shumë sa nëna juaj. Miqtë mund të vijnë dhe të shkojnë, bashkëshortët dhe partnerët gjithashtu, por lidhja nënë-fëmijë është e pathyeshme. Kjo lloj dashurie qetëson zemrat tona. Për më tepër, me dashurinë vjen pranimi dhe vlerësimi i vërtetë. Ato i pranojnë fëmijët e tyre dhe i duan ata për atë që janë në të vërtetë. Është vërtetuar se qeniet njerëzore duhet të ndjehen të dashur dhe të pranuar nga të tjerët, vetëm për të qenë vetvetja. Me çdo kusht, nënat tona janë të vetmit njerëz që mund të na japin këtë ndjenjë të të qenit të dashur dhe të pranuar, sepse ne kurrë nuk kemi frikë nga gjykimi i tyre. Ndarja e një vështrimi, një prekjeje, një përqafimi apo edhe një puthje prej tyre është e mjaftueshme për të na bërë të ndihemi të pranuar dhe thellësisht të dashur.

5. Kalimi i kohës me nënën tuaj mund t’i zgjasë jetën.

Nëse dëshironi që nëna juaj të jetojë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, më mirë filloni të bëni plane me të! Sipas një studimi të fundit, i cili u krye nga Universiteti i Kalifornisë dhe zgjati për 6 vjet, mungesa e lidhjeve sociale më vonë në jetë mund të jetë një pengesë për shëndetin e dikujt. Me fjalë të tjera, studimi zbuloi se të moshuarit që ndiheshin të vetmuar dhe të lënë jashtë vuanin nga probleme shëndetësore, të tilla si përkeqësimi i aftësisë së kufizuar. Përveç kësaj, studimi tregoi gjithashtu se lidhja midis vetmisë në pleqëri dhe jetëgjatësisë ishte domethënëse. Kjo na bën të kuptojmë se të kalosh sa më shumë kohë me nënat tona mund t’ua zgjasë jetën dhe t’i bëjë ato më të lumtura.

Më shumë