Ju njohim me disa arsye se pse duhet të mbani me patjetër një ditar ushqimor!

Silvia Tabaku
24/05/2022

Shumë prej nesh dëshirojnë ta nisin vitin e ri me synimin për të përmirësuar shëndetin tonë. Ky përmirësim shpesh fillon me një ndryshim në dietë. Një ditar ushqimor mund të jetë një mjet jashtëzakonisht i dobishëm në këtë proces. Një ditar ushqimor është një mjet për të mbajtur shënim gjithçka që ju hani dhe pini gjatë gjithë ditës. Përveç regjistrimit të ushqimeve dhe pijeve specifike, mund të mbani shënim edhe se sa keni ngrënë. Pavarësisht kësaj ka disa arsye pse duhet të filloni të mbani një ditar ushqimor menjëherë dhe këtu janë katër arsye pse.

1. Mund t’ju ndihmojë në humbjen e peshës

Mbajtja e një ditari mund të jetë një mjet shumë efektiv për të ndihmuar në ndryshimin e sjelljes për njerëzit që duan të humbin peshë. Duke ndjekur atë që hani në baza ditore, mund të filloni të eliminoni disa ushqime nga dieta juaj. Një ditar ushqimor mund t’ju tregojë nëse po i përmbaheni planit tuaj të dietës dhe nëse po funksionon. Do t’ju drejtojë drejt ndryshimeve të nevojshme dietike që do t’ju ndihmojnë të humbni peshë.

2. Të bën më të vetëdijshëm

Mbajtja e një ditari ushqimor ju bën të bëheni të vetëdijshëm. Do të mahniteni kur shihni se çfarë hani në baza ditore nëse shkruani gjithçka që ushqeni trupin tuaj. Dhe të kesh këtë vetëdije do t’ju bëjë më të kujdesshëm sa herë që konsumoni diçka që e dini se është e keqe për shëndetin tuaj.

3. Do t’ju mbajë në rrugën e duhur

Ditari juaj ushqimor mund të bëhet gjurmuesi juaj i të dhënave. Ditari juaj ushqimor mund t’ju ndihmojë të shihni ushqimin në një dritë krejtësisht të re. Është një nga arsyet më bindëse për të filluar një ditar ushqimor tani. Ditarët e ushqimit mund t’ju ndihmojnë të mbani gjurmët e asaj që hani dhe pini, si dhe të kuptoni zakonet tuaja të të ngrënit dhe ndjeshmërinë ndaj ushqimit. Ato mund të përfshijnë llojin dhe sasinë e ushqimit që konsumoni, kur dhe ku e konsumoni dhe si ndiheni gjatë çdo vakti.

4. Ju ndihmon në përcaktimin e burimit të problemeve tuaja

Ditari juaj duhet të tregojë të vërtetën në mënyrë që të ketë sukses. Shpesh përjetojmë simptoma fizike, si dhimbje stomaku, dhimbje koke, etj. Ndonjëherë burimi i këtyre çështjeve është ushqimi që hamë. Për shkak se ditari juaj ushqimor tashmë ka mbajtur gjurmët e zakoneve tuaja të të ngrënit, përcaktimi i burimit të sëmundjes bëhet shumë më i lehtë. Mbajtja e një ditari ushqimor mund të jetë shumë i dobishëm për shëndetin tuaj. Duke përdorur të dhënat e ditarit tuaj ushqimor, mund të bëni ndryshime të zgjuara dhe të vazhdoni të gjurmoni përparimin tuaj drejt një stili jetese të shëndetshëm.

Më shumë