Gjithçka që duhet të dini rreth targave të avionëve!

Marisa Karabeci
26/05/2022

Aeroplanët kanë targa të veçanta që lëshohen nga autoritetet që menaxhojnë trafikun ajror në çdo shtet. Të gjithë avionët privatë ose të kompanive shtetërore kanë një kod regjistrimi që fillon me një ose më shumë shkronja që identifikojnë vendin e origjinës (për shembull I për Italinë, N për SHBA, JA për Japoninë), e ndjekur nga pesë karaktere alfanumerike.

Targa e aeroplanëve njihet gjithashtu si “numri i bishtit” për shkak të pozicionit në të cilin është i vendosur në formën e një pllake. Kodi lëshohet nga autoriteti kombëtar që rregullon trafikun ajror dhe ka qenë i detyrueshëm në këtë formë që nga viti 1944 edhe pse regjistrat e parë ndërkombëtarë datojnë në vitin 1913. Numri i karaktereve dhe përdorimi i shkronjave ose numrave është sipas gjykimit të çdo vendi. Kodi i referohet gjithmonë vendit të regjistrimit dhe jo linjës ajrore.

Për shumë njerëz, ideja për të marrë një fluturim 13-orësh nuk është joshëse. Por disa linja ajrore tani po përgatiten për fluturime pa ndalesë prej 20 orësh ose më shumë, të njohura si fluturime me distanca shumë të gjata. ‘Qantas’ ka porositur avionë që do të lejojnë linjën ajrore australiane të ofrojë fluturime pa ndalesë nga Sidnei dhe Melburni në Nju Jork dhe Londër. Disa mund të mendojnë se fluturimet pa ndalesë janë të përshtatshme. Të tjerët mund të ndiejnë se nivelet e tyre të stresit kalojnë çdo limit.

Epo, efektet e fluturimit janë të ndryshme si për trupin ashtu edhe për mendjen dhe kjo fillon me nivelin tuaj të jashtëm të shëndetit fizik dhe mendor. Ndërkaq, ju shuajmë një kuriozitet. Në fund të viteve 1970, qeveria amerikane çrregulloi industrinë e linjave ajrore, duke hequr kontrollin federal mbi tarifat, linjat dhe hyrjen e linjave ajrore të reja në treg. Si rezultat, një mori linjash ajrore të reja u shfaqën nga vitet 1980 e tutje dhe disa prej tyre ishin veçanërisht të pazakonta. Ju njohim me 3 prej tyre.

Më shumë