Për të zbukuruar raftet tuaja këtë verë merrni parasysh këto 6 libra!

Marisa Karabeci
06/07/2022

Nëse jeni duke kërkuar për literaturë që është pak më ndriçuese për të zbukuruar raftet tuaja këtë verë, merrni parasysh një koleksion të ri ose të panjohur fotografish bashkëkohore me të cilat do të zgjeroni horizontet tuaja. Për këtë qëllim, ne kemi mbledhur një listë me gjashtë botuesit më të mirë të artit. Secili feston ‘ajkën’ e talentit bashkëkohor, duke kërkuar skajet e padukshme dhe të nënvlerësuara të shoqërisë dhe artit dhe duke e bërë këtë, po prodhon vepra fotografike të shkëlqyer që janë vepra arti në vetvete.

1.’Café Royal Books’

Artisti me bazë në Southport, Craig Atkinson, themeloi Café Royal në 2005 si një mënyrë për të përkrahur punën më pak të njohur fotografike që ai e donte. Ai e bëri këtë duke krijuar gazeta javore duke vënë në pah fotografitë dokumentare britanike dhe irlandeze të pasluftës, të gjitha nga shtëpia e tij. Kryesisht të pabotuara, secila prej revistave (tani numëron më shumë se 500) përfshin një pjesë të vetme të punës, duke marrë në konsideratë të çuditshmen dhe të mrekullueshmen e MB-së, nga kultura popullore e veçantë dhe jeta rurale te nënkulturat muzikore, jeta e natës, protesta dhe politika.

Nëpërmjet këtyre fotografive të jetës shpesh hiper-specifike, të kuruara me kujdes, tema në dukje e veçantë (shih Wrestling In The North 1980s nga Peter Byrne) jepet një platformë, duke theksuar universalitetin aktual të çuditshmërisë në përvojat tona të përbashkëta. Tani, duke u zgjeruar në seritë ndërkombëtare, të tilla si Nju Jorku 1970-1980 nga fotografi skocez Douglas Corrance, katalogu i pasëm i Café Royal është një nga ato që duhet humbur.

2.’Datz Press’

Datz Press nuk është thjesht një botim librash arti. Me një qasje të shumëanshme ndaj praktikës së tij, projekti krijues shtrihet nga baza e tij botuese në Seul dhe D’arkroom aty pranë (një hapësirë projekti dhe librari që pret leksione dhe seminare) në Muzeun e tij të Artit Datz me bazë në periferi të Gwangju.

Në Datz, ka një fokus të mprehtë në bashkëpunimin, edukimin dhe procesin dhe në marrëdhëniet midis artit, ekspozitës dhe librit fizik. Kjo, nga ana tjetër, çon në botime të punuara me dorë, që nënvizojnë materialitetin e librit si objekt dhe lehtësojnë një përvojë më të madhe të veprës së botuar.

Nëse kjo tingëllon si pak nga ju, shikoni Grace And Gravity nga Sangyon Joo, e cila eksploron dikotominë e jetës viscerale dhe përvojës transcendente përmes dritës, hijes dhe formave natyrore. Ose ‘Numen’ i artistit finlandez Ville Kansanen, i cili kap instalacionin e tij transcendental dhe artin tokësor.

3.’Trespasser Books’

Me bazë në Teksas, ky botim i pavarur drejtohet nga tre fotografë (Bryan Schutmaat, Matthew Genitempo dhe Cody Haltom), të cilët vendosën të bashkohen dhe të bëjnë gjërat e tyre. Fillimisht duke publikuar punën e tyre, ata kaluan me shpejtësi te miqtë dhe kontaktet e tyre, artistë të papublikuar më parë, por e mbajnë prodhimin e tyre të rrallë dhe të zgjedhur me saktësi, që do të thotë se titujt janë shumë të veçantë kur shfaqen. Koleksionet e tyre të hijshme dhe koncize kombinojnë studime ndjellëse të peisazhit dhe portreteve, shpesh me një skaj të dukshëm noir.

“Polar Night” e Mark Mahaney, për shembull, është një vështrim i jetës në qytetin më verior të Alaskës, Utqiagvik, kur errësira dymujore zbret. Herë melankolike, herë çorientuese dhe shqetësuese, vepra është një vështrim jashtëzakonisht i bukur i jetës së jetuar përgjatë kufijve të natyrës.

4.’STANLEY/BARKER”

Puna botuese nga Bill Henson, Sunil Gupta, Jason Lee, Christopher Anderson dhe Ewen Spencer, STANLEY/BARKER nuk është një botim i vogël. Megjithatë, ekipi i bashkëshortëve, Rachel dhe Gregory Barker balancojnë një listë mbresëlënëse artistësh me vlera të larta prodhimi që i bëjnë gjërat të ndjehen të veçanta. Këtë e bën edhe më shumë tendenca për të botuar së bashku me botime speciale veçanërisht të bukura dhe printime të imta.

Për vitin 2022, hidhini një sy ‘Belleville’ të lançuar së fundmi nga Thomas Boivin. Është një portret intim dhe personal i lagjes së tij eponime pariziane gjatë 20 viteve të fundit, i treguar përmes fotografisë bardh e zi që ju vendos pikërisht në zemër të këtij lokaliteti eklektik.

5.’Sturm & Drang’

Për tetë vitet e fundit, shtypi zviceran ‘Sturm & Drang’ ka ndërtuar vazhdimisht katalogun e tij të librave fotografikë të shkëlqyer, një listë e larmishme që varion nga gurët e çmuar të panjohur, talentet e reja dhe koleksionet e vjetra deri te ribotimet dhe emrat e njohur. Vetë emri i shtypit është marrë nga lëvizja proto-romantike në muzikën dhe letërsinë gjermane të fundit të viteve 1800, e cila u fokusua në shprehjen e vëzhgimit dhe emocioneve individuale pa kufizime.

Është një e dhënë për etikën e tyre, e cila bazohet në vlerësimin e përvojës fizike të pazëvendësueshme që ofron libri si medium. Libri i tij i dytë me Bruno Augsburger, ‘Gone Fishing’, feston gëzimin dhe elementalizmin e papërpunuar të peshkimit përmes fotografive të shkrepura gjatë një periudhe 20-vjeçare.

6.’Tour Dogs’

Muzikanti dhe fotografi Trey Derbes krijoi ‘Tour Dogs’ për të realizuar turneun e tij dhe fotografinë e rrugës përpara njerëzve. Në grupet punk që në moshë të re, ai përdori talentin e tij si një mënyrë për të udhëtuar dhe dokumentuar përvojat e tij, duke u bërë një artist që përfshin dy disiplina. Drejtuar që nga viti 2020 së bashku me kolegun e tij artist Ofir Barak, ‘Tour Dogs’ botojnë gazeta mujore që shfaqin talentin ndërkombëtar, nga projekti dy-mujor i fotografit dhe kameramanit francez Albin Brassart, Pax Mongolica, deri te “Other Dream World” i Jiang Wang.

Dizajni i dallueshëm menjëherë dhe çmimi i përballueshëm i bën këto ese fotografike me 40 faqe jashtëzakonisht të koleksionueshme. Është një atribut që Derbes dhe Barak e vlerësojnë po aq sa shpirti i natyrshëm demokratik dhe aftësia e tyre për të ofruar një përvojë të kuruar që është në kontrast me menjëhershmërinë e mediave sociale.

Më shumë