Si të humbni peshë në bark pas lindjes së një fëmije!

Marisa Karabeci
08/07/2022

Shumica e grave shtojnë nga 5 deri në 18 kilogramë gjatë shtatzënisë. Humbja e kësaj peshe pas lindjes së foshnjës nuk është aq e lehtë. Rrugëtimi midis përgjegjësive të të qenit nënë e re dhe kthimit në trupin tuaj të vjetër mund të jetë i vështirë. Por studimet tregojnë se fillimi i ushtrimeve menjëherë pas lindjes nuk është vetëm i mirë për shëndetin e përgjithshëm, por gjithashtu zvogëlon rrezikun e depresionit post partum. Jo vetëm kjo, ka shumë hapa të tjerë që mund t’ju ndihmojnë të ktheni trupin tuaj të para shtatzënisë.

Meqenëse çdo shtatzëni dhe lindje janë të ndryshme, mos harroni të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të zbatoni ndonjë plan ushtrimesh. Nëse përjetoni ndonjë lloj shqetësimi gjatë ushtrimeve ose përjetoni gjakderdhje të rëndë, konsultohuni menjëherë me mjekun tuaj. Këtu janë pesë këshilla të thjeshta që do t’ju ndihmojnë të humbni lehtësisht dhjamin e barkut pas lindjes:

1.Ushqeni fëmijën me gji

Ushqyerja me gji mund të ndihmojë një nënë të re të djegë rreth 500 kalori në ditë. Por është absolutisht e rëndësishme të siguroheni që po merrni kalori të mjaftueshme për të prodhuar qumështin e gjirit. Asgjë nuk mund të jetë më e kënaqshme se sa të dini se mund të digjni kalori edhe kur jeni në pushim.

2. Hani shpesh

Hani ushqime natyrale në vend të ushqimeve të përpunuara. Gratë që ushqejnë me gji kanë nevojë për rreth 1800 deri në 2200 kalori në ditë për të siguruar që fëmija i tyre të marrë ushqimin e duhur. Hani vakte të vogla dhe të shpeshta që janë një përzierje e proteinave dhe karbohidrateve. Kjo do të bëjë që energjia që fitoni prej tyre të zgjasë më gjatë. Shmangni ngrënien e ushqimeve të përpunuara me kalori të larta.

3.Filloni të ushtroheni

Edhe nëse keni lindur së fundmi një fëmijë, stërvitja nuk duhet të jetë e lënë pas dore. Nëse përtoni për të kryer ushtrime, thjesht vendosni pak muzikë dhe kërceni. Kërkoni disa stërvitje argëtuese ku mund të përfshini edhe fëmijën tuaj në mënyrë që të jetë një kohë e lumtur për të dy.

4. Filloni me një shëtitje të thjeshtë

Ecja mund të mos duket si një stërvitje, por është një nga mënyrat më të thjeshta për të përfshirë një rutinë fitnesi pas lindjes. Filloni duke bërë një shëtitje. Përshpejtoni ecjen tuaj ngadalë. Ju mund ta merrni fëmijën me një çantë të përparme, e cila do të shtojë peshë shtesë dhe do të rrisë përfitimet e këtij aktiviteti të thjeshtë fizik.

5.Provoni frymëmarrjen e thellë me tkurrje të barkut

Ju duhet të keni parë yoga duke bërë këtë ushtrim. Ushtrimi ndihmon në tonifikimin dhe forcimin e barkut. Uluni drejt dhe merrni frymë thellë duke tërhequr ajër nga diafragma e sipërme. Mbani barkun tuaj të shtrënguar gjatë frymëmarrjes dhe relaksohuni gjatë nxjerrjes. Ngadalë rrisni sasinë e kohës që mund të mbani barkun tuaj.

Më shumë