Pesë pyetje që duhet t’i bëni vetes përpara se të lini punën!

Anja Dervishi
12/07/2022

Specialistët e Burimeve Njerëzore po shqetësohen për rritjen e habitshme të punonjësve që largohen nga puna që nga fillimi i pandemisë. Vështirë se mund t’i fajësoni ata për shqetësimin. Në Mbretërinë e Bashkuar, më shumë se 400,000 punëtorë u larguan nga puna midis korrikut dhe shtatorit 2021, nga 270,000 për të njëjtën periudhë para pandemisë. Dhe nuk ka shenja se ky eksod masiv po ngadalësohet së shpejti.

Ndoshta ju jeni një nga ata mijëra që po rregullojnë fshehurazi letrën tuaj të dorëheqjes të fshehur thellë në desktopin e kompjuterit tuaj, duke shpresuar të bashkoheni gjithashtu me eksodin e madh. Por, përpara se të bëni hapin e madh, sigurohuni që së pari t’i bëni vetes këto pesë pyetje të rëndësishme. Në fund të fundit, sipas hulumtimit nga INSEAD, shkolla franceze e biznesit, njerëzit që ndryshojnë karrierën e tyre në mes të jetës kanë më shumë gjasa të përjetojnë ndjenja konfuzioni dhe dyshimi më vonë në jetë sesa ata që i përmbahen asaj që dinë.

1. Je i sigurt se duhet të largohesh?

Fiona Buckland, trajnere dhe autore e Udhëheqjes së Menduar, thotë se shumë prej nesh mund të rrezikojnë atë që ajo e quan “sindroma e tiganit në zjarr”, duke qenë shumë të shpejtë për t’u hedhur nga anija në shenjën e parë të telasheve në punë. Ajo tha:

Hedhja nga një punë në tjetrën për t’u larguar nga një situatë e pakëndshme, me shpresën se do të ofrojë ndryshimin që dëshironi, pa marrë parasysh nëse karriera, vendi, lidershipi, misioni dhe mjedisi i ri është në përputhje me vlerat tuaja është rraskapitëse. 

Mund të merrni vetëm vështirësinë me vete në një rol të ri. Ndryshimi i karrierës mund të shmangë sfidën e punës personale. Çfarë mund të duhet të ndryshojë tek ju që mund ta ketë krijuar në mënyrë të pandërgjegjshme këtë situatë?

Mund të jetë më mirë të pranoni se asnjë punë nuk është e përsosur dhe të merrni parasysh një mënyrë për të lundruar në vështirësinë ose zhgënjimin aktual me të cilin po luftoni, gjë që mund të çojë në një rezultat më të mirë me kalimin e kohës. Psikologia dhe autorja e biznesit Dr Susan Kahn thotë se:

Kur je në mes të krizës, është e pamundur të mendosh qartë. Është e rëndësishme të shmangni marrjen e vendimeve të rëndësishme si lënia e punës, sepse ndiheni të mbingarkuar në atë moment.

2. A është tani koha e duhur?

Kellie McSorley, një drejtuese në sektorin e modës dhe luksit me qendër në Londër, thotë se:

Dyzetat e hershme janë një pikë e natyrshme reflektimi në karrierën tuaj. Rreth kësaj moshe, ju keni kushtuar orët, keni ndërtuar reputacionin tuaj dhe jeni vendosur si një ekspert i respektuar në fushën tuaj me arritje të mëdha që mbështesin vlerën tuaj. Është normale të ndihesh se ke arritur një ngërç në këtë pikë dhe të ndjesh dëshirën për diçka që do t’ju ringjallë dhe frymëzojë ashtu siç bëri dikur ‘faza e ndërtimit’ të karrierës suaj. Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se është koha për një ndryshim të plotë të karrierës. Një kthesë e lehtë në drejtim brenda kompanisë suaj aktuale mund të jetë e mjaftueshme për të kënaqur kërkesën tuaj për ndryshim.

Me gjithë pasigurinë dhe ndërprerjen në jetën tonë të punës që të gjithë ne kemi lundruar gjatë dy viteve të fundit, nuk është e habitshme që shumë prej nesh mendojnë se duhet të ndryshojmë vendet e punës për të gjetur terrenin e fortë që po u mungon aktualisht.

3. A duhet të ritrajnoheni?

Nga njerëzit që kërkojnë të ndryshojnë karrierën e tyre, 40 për qind janë të motivuar nga pagat më të larta, prandaj trajnimi është shpesh i nevojshëm për ta bërë veten më të vlefshëm për punëdhënësit. Por rikualifikimi në mënyrë të pashmangshme vjen me pengesat e veta, jo më pak kohë dhe para. McSorley thotë:

Kur u bëra psikoterapiste pas 20 vjetësh si gazetare, për shembull, m’u deshën pesë vjet studime të shtrenjta dhe terapi personale, ndërkohë që jetoja me një pagë të reduktuar. Kishte momente në trajnimin tim kur u pendova për rrugën që kisha marrë pasi frika për të ardhmen time dhe shqetësimet e parave më përfshinin herë pas here. Megjithatë, si shumë sfida në jetë, tani e shoh që lufta ia vlente. Kam kënaqësinë e përditshme të një karriere të lulëzuar të pavarur.  Në përvojën time, njerëzit priren të nënvlerësojnë kohën dhe përpjekjen e nevojshme për të ndërtuar një karrierë të re. Kur ndryshoni karrierë, duhet të mendoni për kohën që ju desh për të arritur këtu ku jeni sot. Ju jeni më i vjetër, më i mençur dhe më i lidhur tani, kështu që mund të mos marrë shumë kohë, por siç thotë Malcolm Gladwell në librin e tij The Outliers, duhen 10,000 orë praktikë për të fituar ekspertizë në një fushë të re. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh koston dhe implikimet e pagave të rikualifikimit.

Pavarësisht nga këto sfida, ose ndoshta për shkak të tyre, ata prej nesh që bëjnë një ndryshim pozitiv në karrierë, kanë kënaqësinë që rrisin besimin se kemi marrë një rrezik të konsiderueshëm dhe kemi gjetur sukses në anën tjetër.

4. Cila është ‘pse’-ja juaj?

Dan Rookwood, ish-redaktor i SHBA në MR PORTER, i cili ka pasur karriera të shumta në të gjithë botën, thotë se:

Të gjesh “pse?” pas teje bën atë që ka të bëjë me identifikimin e qëllimit tënd.

I frymëzuar nga puna e z. Simon Sinek, autori dhe folësi motivues, Rookwood mendon se lumturia jonë vjen nga ajo që bëjmë, ndërsa përmbushja jonë më e thellë në punë vjen nga arsyeja pse bëjmë atë që bëjmë. Në zemër, ne gjejmë kënaqësi dhe kuptim në punë kur mund ta shohim punën tonë duke ofruar lehtësim nga vuajtjet ose duke u ofruar kënaqësi njerëzve të tjerë. Kjo është arsyeja pse punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe argëtuesit, të cilët mund të paguhen dobët, gjithmonë shënojnë shumë në nivelet e kënaqësisë në punë. Ata tërheqin përmbushjen, duke parë ndikimin e prekshëm të dobishëm të punës së tyre tek të tjerët. Kur lidhim pikat në karrierën tonë të re midis të qenit të dobishëm për të tjerët dhe angazhimit tonë, do të gjejmë kënaqësi më të thellë në atë që bëjmë. Billy Soulis, një filozof dhe mësues në Shkollën e Jetës të zotit Alain de Botton, thotë:

Përmbushja juaj afatgjatë në punë është e rëndësishme për ju dhe ata përreth jush. Të bësh një karrierë që është në përputhje me pasionet dhe interesat e tua është një nga përpjekjet më të këndshme dhe më kuptimplotë që mund të ndjekësh ndonjëherë.

5. Cili është hapi i parë?

Përpara çdo ndryshimi të karrierës, është e zgjuar të ndërmerrni veprime modeste si regjistrimi në një klasë me një temë përkatëse. Ose pyesni një të njohur që po bën atë punë që gjithmonë keni menduar se do t’ju pëlqente nëse mund t’i mbuloni për një ditë gjatë pushimeve tuaja për të kuptuar me të vërtetë se për çfarë bëhet fjalë. McSorley thotë:

Duhet t’i bëni vetes këto pyetje të rëndësishme. Cila nga lidhjet tuaja aktuale do t’ju ndihmojë? Cilat janë kualifikimet e reja që duhet të merrni? Gjithashtu, cila mund të jetë paga juaj fillestare në industrinë tuaj të re dhe sa kohë do të duhet për t’u ngritur për të përmbushur sërish fitimet tuaja aktuale?

Zhytja e gishtave të këmbëve në ujin e ndryshimit të karrierës pa hequr dorë nga puna e përditshme mund të jetë më pak e rëndësishme sesa një dorëheqje, por thjesht mund t’ju kursejë vite keqardhjeje. Duke hyrë në një mjedis të ri të përvojës së punës ose studimit, ne po i japim vetes një përvojë gjithëpërfshirëse që asnjë ëndërr apo fantazi nuk do ta sigurojë kurrë. Mund të jetë aq e thjeshtë sa fillimi i një bisede të re. Soulis thotë:

Mos kini frikë të kontaktoni me njerëzit që po bëjnë atë që dëshironi të bëni dhe kërkojuni të ndajnë me ju historinë e tyre. Në përvojën time, njerëzit janë më të afërt nga sa mund të mendoni dhe njohuritë që ata do të ndajnë janë të paçmueshme. Ka shumë të ngjarë që të mos keni marrë parasysh gjithçka që do të vijë me këtë karrierë të re.

Më shumë