Tërhiqni mushkonjat si me magnet?! Që sot e tutje evitoni këto ngjyra tek veshjet tuaja dhe do të na falënderoni!

Anja Dervishi
16/07/2022

Mushkonjat në shtëpinë tonë gjatë muajve të verës nuk janë thjesht një bezdi, por një e keqe e domosdoshme që përhapet duke lënë shenja shqetësuese nga pickimet e tyre. Megjithatë, ekziston një mënyrë për të hequr qafe lehtësisht praninë e tyre pasi ekspertët paralajmërojnë se ka ngjyra specifike që i largojnë dhe të tjera që i tërheqin. Entomologia e Skuadrës së Mushkonjave, Emma Grace Crumbley shpjegon:

Mushkonjat kanë vizion shumë më të dobët se ne dhe si shumica e insekteve, ato shohin në mënyrë të paqartë pa qenë në gjendje të fokusohen në detaje.

Erërat, lëvizjet e ndryshme dhe nxehtësia përcaktojnë se ku fluturojnë, kështu që në bazë të atij informacioni, këto janë ngjyrat e ndaluara nëse dëshironi një verë të qetë…

E zezë

Konsiderohet si një magnet për mushkonjat pikërisht sepse ato priren të shmangin rrezet e diellit, sipas pronarit të Rosenbloom Pest Control , Sholom Rosenbloom. E zeza i magjeps pikërisht sepse dielli vepron në mënyrë kërcënuese ndaj tyre.

Blu e errët

Ngjashëm me të zezën, ngjyrat e errëta gjithashtu tërheqin mushkonjat në të njëjtën mënyrë, sepse ato i ndihmojnë ata të shmangin diellin që i pengon ata të bëjnë punën e tyre.

E kuqe

Nuk kishte se si e kuqja, duke qenë ngjyra e gjakut, t’i linte mushkonjat pa u afruar.

Portokalli

Portokallia është gjithashtu një ngjyrë që i afron pranë jush këto krijesa të bezdisshme pasi është po aq intensive.

Por cilat ngjyra i largojnë ato? Ngjyrat që largojnë mushkonjat, sipas studiuesve në Universitetin e Uashingtonit, janë e bardha, jeshilja, blu dhe vjollcë. Kjo nuk është për shkak se mushkonjat nuk i pëlqejnë këto ngjyra, por sepse ato janë sinonim i nxehtësisë dhe dritës, të cilat i urrejnë.

Ju lehtë mund t’i largoni mushkonjat nga shtëpia juaj në mënyrë natyrale pasi mjetet kundër insekteve të gatshme në treg përmbajnë një toksinë të quajtur Deet dhe është shumë e dëmshme për shëndetin e njeriut. Një mënyrë e tillë është rritja e bimëve kundër insekteve! Ka disa bimë që i largojnë mushkonjat me erën e tyre të fortë. Disa prej tyre janë balsami, nenexhiku dhe livanda. Vendosni disa vazo me këto bimë në kopshtin apo tarracën tuaj dhe hiqni qafe mushkonjat e bezdisshme.

Më shumë