Çfarë të bëjmë kur partneri është një ‘fans’ i madh i ironisë dhe sjelljes pasive agresive?!

Anja Dervishi
03/08/2022

Askush nuk është i përsosur dhe ne të gjithë kemi një model sjelljeje që zakonisht as nuk e kuptojmë se po e ndjekim. Por kjo nuk do të thotë që sjelljet toksike duhet të vazhdojnë të ekzistojnë, veçanërisht kur ato shkaktojnë probleme në marrëdhënie.

Nëse partneri juaj i përket kategorisë pasive agresive, ju e kuptoni sepse ai shpreh ndjenjat negative në mënyrë krejtësisht indirekte, ose aspak. Në vend që t’ju tregojë se si ndihet, ai vazhdon të lëshojë sugjerime, apo duke përdorur kaq shumë ironinë. E bezdisshme apo jo?

Mënyra e të shprehurit mund të jetë ose verbale ose joverbale. Nëse flasim me fjalë, është ky njeri që i referohet një ngjarjeje, por nuk do të thotë se si është ndjerë. Gjithsesi, ai përpiqet t’ju bindë se nuk ka asnjë problem, megjithëse ende ndihet i hidhëruar ose i zemëruar. Ai shpesh përdor sarkazëm ndërsa përpiqet t’ju bëjë të ndiheni keq për diçka që keni bërë, pa e përmendur atë në mënyrë specifike.

Shembuj joverbalë janë psherëtimat, gulçimet dhe kur rrotullon sytë si përgjigje. Ai mund të jetë vonë për takime me qëllim ose mund t’ju injorojë kur jeni të zemëruar dhe dëshironi të zgjidhni problemin. I njohur gjithashtu si trajtim i heshtur. Nëse kjo sjellje vjen nga trauma e fëmijërisë ose është një kopje e modelit të prindërve të tij, është e rëndësishme ta menaxhoni atë kur të ndodhë, edhe kur nuk është faji juaj.

Një këshillë e mirë është të punoni në mënyrë të kundërt. Jini të drejtpërdrejtë me atë që dëshironi të thoni dhe mos shkoni përreth. Filloni të tregoni atë që dëshironi, pa gjykuar personin tjetër. Kjo detyrimisht çon në ndryshim të detyruar të sjelljes, sepse nuk ka kush ta ushqejë atë me këtë sjellje shmangëse.

Rikujtojmë se, ndoshta po mendoni nëse partneri juaj është personi i duhur, në këtë rast bëjini vetes këto dy pyetje në lidhje me marrëdhënien tuaj dhe do të merrni disa të dhëna. Si ta dini nëse ky është personi i duhur? Po sikur të jem në rrugën e gabuar? Si njerëz, ne gjithmonë priremi t’i komplikojmë gjërat. Këtu janë 2 pyetjet që duhet t’i bëni vetes nëse planifikoni të kaloni pjesën tjetër të jetës tuaj me dikë…

Më shumë