Arkitektët e Dubait prezantojnë projektin gjigant që do të transformojë ndërtesën më të lartë në botë, Burj Khalifa!

Anja Dervishi
29/08/2022

Një firmë arkitekturore ka propozuar një projekt interesant. Është fjala për një pikë referimi të gjelbër që shërben si një “metropol i vazhdueshëm” rreth Burj Khalifa. I quajtur “Rrethi i Qendrës së qytetit”, projekti përbëhet nga dy unaza të ndërlidhura që do të strehojnë hapësira rezidenciale, publike, tregtare dhe kulturore.

Struktura do të mbështillet rreth ndërtesës më të lartë në botë, rrokaqiellit Skidmore, Owings dhe Merrill Burj Khalifa në qendër të Dubait. ZN Era e quan projektin “një metropol të vazhdueshëm” dhe beson se do të ofronte një zgjidhje për urbanizimin e shpejtë dhe rritjen e popullsisë në Dubai. Kompania u shpreh se:

Megastruktura e propozuar ofron një alternativë ndaj ndërtesave të larta dhe të palidhura që gjenden në shumicën e zonave metropolitane. Me një perimetër prej 3,000 metrash, rrethi në qendër të qytetit funksionon si një metropol i vazhdueshëm që është fleksibël dhe largpamës.

Struktura do të ndahet në njësi më të vogla që përfshijnë zyra, shtëpi, apartamente dhe qendra kërkimore. Një shtresë e gjelbër do të vendoset midis unazave, e quajtur Skypark, të cilës studioja i referohet si “mushkëria e gjelbër” e ndërtesave.

Në Skypark, banorët do të mund të përshkojnë kanione, duna, këneta dhe ujëvara. Ai do të projektohet për të lidhur njerëzit me natyrën dhe për të inkurajuar një mënyrë jetese më të shëndetshme dhe në natyrë.

Më shumë