Toskana është një rajon i njohur për kuzhinën e saj të bollshme, por të drejtpërdrejtë – me panzanella, mish të pjekur dhe tartuf ndër pjatat e saj të famshme. Pra, ku darkojnë ata që dinë të ushqehen mirë? Katër të apasionuar pas ushqimit ndajnë restorantet e tyre më të dashura toskane – nga pikat elegante në kryeqytetin e Firences deri te vendet e fshehura në majë të kodrave.
Carolina Bucci, dizajnere bizhuterish
“Sa herë që jam në Firence, i vetmi vend ku sigurohem gjithmonë të ha është Cantinetta dei Verrazzano. E përkryer për një drekë të shpejtë, sigurisht që nuk është një nga restorantet e destinacionit të famshëm, por ka fokacinën më të pabesueshme dhe pastat e mrekullueshme. Pas një mëngjesi të gjatë në zyrë, një shëtitje nëpër Piazza della Signoria me një focaccia me bizele dhe krem djathi dhe një lëng shege të freskët, është energjia që më duhet për një pasdite të ngarkuar. Nëse keni kohë, pjata e pekorinës me mjaltë dhe lëkurë portokalli është gjithashtu një mrekulli fiorentinase.”
Amber Guinness, kuzhiniere dhe shkrimtare
“Locanda il Paradiso – Unë kam shkuar në këtë restorant në majë të kodrës gjatë gjithë jetës sime. Ndodhet në qytetin e vogël të fshatit Chiusure, kryeqyteti i Toskanës që kultivon artichokë. Ky fshat është i përbërë nga një grup i vogël shtëpish të vjetra dhe duket si një set filmi – restoranti ndodhet në një shesh të vogël dhe është i stolisur me drita zanash. Është aq lart saqë pamjet mbi Senesi të Kretës drejt Val d’Orcia janë të pamposhtura. Kur isha më e re, mamaja ime na çonte gjithmonë atje me të ftuar për një perëndim të diellit, pasi perëndimi i diellit është kaq i lavdishëm. Në atë kohë, ai drejtohej nga Emmanuela dhe bashkëshorti i saj, të cilët ia dorëzuan frenat mbi pesë vjet më parë vajzës së tyre Pamela, e cila e ka kthyer këtë restorant të jashtëzakonshëm në një sukses të zhurmshëm që është i popullarizuar nga vendasit dhe turistë. Megjithatë, Pamela i përmbahet traditës kur bëhet fjalë për ushqimin toskan, kështu që nëse jeni duke kërkuar për ndonjë gjë të bukur, ky nuk është vendi për ju. Emmanuela është ende në kuzhinë, duke gatuar pesë ose gjashtë pjata makarona perfekte – më e famshmja prej të cilave është pici cacio e pepe.
Restoranti organizon gjithashtu Festivalin vjetor të Angjinareve në pranverë, kur angjinaret e vegjël janë në kulmin e tyre, duke i ruajtur ato në vaj ulliri dhe gjethe dafine për t’u shijuar gjatë gjithë vitit. Unë gjithmonë porosis një pjatë me këto carciofini së bashku me një pjatë me disa tagliere toscano të shijshme – një pjatë mishi me prekje toskane. Dhe, nëse ndodheni në këtë pjesë të Toskanës në nëntor, menyja e tartufit të bardhë të Paradiso është e pakrahasueshme; gjuetarët vendas të tartufit ofrojnë tartufin më të mirë të bardhë për Pamelën.
Margherita Cardelli, stiliste dhe bashkëthemeluese e koleksionit të trashëgimisë Giuliva
“Trattoria 13 Gobbi në Firence, ku ha pothuajse çdo herë që jam në qytet. Ka një menu kaq të pasur, tipike toskane, që është gatuar aq mirë, saqë e ëndërroj kur jam në shtëpi! Rigatoni me domate dhe mocarela, dhe të gjitha mishrat janë për të lëpirë gishtat. Më pëlqen gjithashtu qëndrimi miqësor fiorentin që ka stafi. I preferuari im i dytë është çdo restorant Dario Cecchini në Chianti – nuk ka vend më të mirë për një përvojë të vërtetë të mishit toskan: është ushqim i vërtetë, super i mirë me zero bujë. Dhe, pas vaktit, zona është spektakolare, gjë që është një plus.”
Lucia Caponi, shefe e dizajnit në Loretta Caponi
“Unë me të vërtetë e dua Trattoria Sostanza sepse, pas më shumë se 100 vjetësh, ajo ende pasqyron thelbin e Firences së vërtetë. Nuk është shumë e dukshme për turmat, është e drejtuar nga familja (të cilën mund ta ndjeni në atmosferë) dhe ka një elegancë tradicionale fiorentine – të cilën mund ta dalloni nga thjeshtësia e ushqimit të saj – dhe një dekor që përbëhet nga vetëm gjashtë ose shtatë tavolina klasike prej mermeri, plus mure plot me piktura të vjetra dhe piktura toskane. Mbi të gjitha, e dua këtë vend për shkak të dy pjatave që janë më se të shijshme, janë një lloj magjie: tortino me angjinare dhe mish pule me gjalpë të shërbyer në një tigan të vogël të nxehtë me një spërkatje me lëng limoni të freskët. Nuk është aq e lehtë të gjesh një tavolinë rezervë, ndaj ju sugjeroj të provoni të rezervoni paraprakisht.
“Një vend tjetër që adhuroj është Osteria delle Tre Panche. Është krejt unike të kesh darka ose dreka të mahnitshme me bazë tartufi në një tarracë në çati pranë Ponte Vecchio, me pamje nga ura dhe monumentet kryesore të Firences, veçanërisht Palazzo Vecchio. Gjithçka është e veçantë këtu: ushqimi, pamja, njerëzit. Nëse dëshironi të rezervoni tryezën përballë Palazzo Vecchio-s, përgatituni të telefononi tani numrin e tyre të telefonit. Shpresoj se nuk është vonë tashmë.”