Ushqimet që lidhen me shkaktimin e 32 sëmundjeve/Studim i ri!

Marisa Karabeci
04/03/2024

Një hulumtim i ri që përfshin 10 milionë njerëz dhe shënon analizat më të gjera deri më tani, ka zbuluar një lidhje alarmante midis dietave të pasura me ushqime ultra të përpunuara dhe 32 problemeve shëndetësore, duke përfshirë kancerin, diabetin e tipit 2 dhe çrregullimet e shëndetit mendor. Studiuesit pohojnë se konsumimi i vakteve të gatshme, drithërave me sheqer dhe bukës së prodhuar në masë mund të jetë i dëmshëm për çdo aspekt të trupit.

Ky studim historik gjeti prova bindëse se konsumi i lartë i UPF-ve lidhet me një rrezik 50% më të madh për të vdekur nga një atak në zemër ose goditje në tru. Rreziqet shtriheshin në një rritje prej 40-66% të gjasave të vdekjes nga sëmundjet e zemrës, obeziteti, kushtet e mushkërive dhe problemet e gjumit. Ekspertët paralelizojnë ushqimet ultra të përpunuara dhe cigaret, duke theksuar domosdoshmërinë e politikave publike për të frenuar marrjen e tyre.

Ata kërkojnë etiketimin e qartë të ushqimeve ultra të përpunuara dhe propozojnë kufizime në reklamat dhe shitjet pranë shkollave dhe spitaleve. Për më tepër, ata u bëjnë thirrje qeverive të miratojnë udhëzime dietike që promovojnë ushqime të përpunuara minimalisht dhe t’i bëjnë ushqimet e freskëta më të aksesueshme. Ekspertët theksojnë nevojën kritike për veprim të menjëhershëm për të adresuar rreziqet shëndetësore që lidhen me konsumin e gjerë të ushqimeve ultra të përpunuara.

Nëse jeni duke kërkuar për një ndihmë të vogël për të ndihmuar veten të qëndroni larg ushqimeve të padëshiruara, hulumtimi i ri i publikuar në “Clinical Psychological Science” nga Universiteti i Minesotës ka një truk të vogël për të gjithë ju. Studimi përfshiu 224 të rritur të cilët zgjodhën mes ushqimeve të shëndetshme dhe të pashëndetshme të paraqitura në ekranet e kompjuterit. Disa pjesëmarrësve iu dha një video dy minutëshe për përfitimet e ushqimit të shëndetshëm përpara se të merrnin një vendim.

Më shumë