Art

QUEER FILM MARATHON TIRANA 2022

Megi Daci
27/09/2022

Festivali i vetëm me temë LGBTQI+ i në Shqipëri, drejtuar nga Arbër Kodra, vjen këtë
vit me të ftuar specialë dhe partnerë nga disa shtete evropiane.

5 ditë – 16 filma!


Edicioni i 3- të i QUEER FILM MARATHON TIRANA 2022 ngre siparin në datën 26.09.2022, përmes një ceremonie të veçantë, që do të zhvillohet në ambientet e Hotel “Rogner”, ora 19:00, në Tiranë. Si çdo vit, festivali mbështetet në një numër të pasur të ftuarish, ndërsa në ceremoninë e hapjes, e ftuar speciale do të jetë kumbara e edicionit 2022, Vladimir Luxuria.

FILMAT

16 filma me metrazh të shkurtër, dokumentarë, etj., nga e gjithë bota do të shfaqen përgjatë 5
ditëve të festivalit, ndërkohë që për herë të parë do të marrë pjesë edhe një film shqiptar.

Programi i festivalit
Dita 1 – 27.09.2022 TIRANA

 • Lavender by Constantinos Maragos |Greece |2022 |7’ |Short film
 • Exodus by Dario Haruni |Albania |2020 |7.20’ |Documentary film
 • Maschile singolare by Alessandro Guida, Matteo Pilati |Italia |2021 |101’ |Film

Dita 1 – 27.09.2022 SHKODRA

 • My Child by Can Candan |Turkey |2013 |83’ |Feature documentary

Dita 2 – 28.09.2022 TIRANA

 • The Call by Marios Psaras |Cyprus |2020 |10’ |Short film
 • Skandal by Elton Baxhaku, Eriona Çami |Albania |2014 |64’ |Feature
 • documentary
 • The Swimmer by Adam Kalderon |Israel |2021 |85’ |Film

Dita 2 – 28.09.2022 SHKODRA

 • Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam by Nefise Özkal Lorentzen |China,
 • Germany, Norway, Spain, Turkey |2021 |81’ |Documentary

Dita 3 – 29.09.2022 TIRANA

 • VRAPOJ DIELLIN by NATASHA BEGA|ALBANIA |23’|2015
 • Madame by Stéphane Riethauser |Switzerland |2019 |94’ |Film
 • LONESOME|AUSTRALIA |95’|2022

Dita 3 – 29.09.2022 SHKODRA

 • Fly so far by Celina Escher |El Salvador |2021 |89’ |Documentary

Dita 3 – 29.09.2022 DURRES

 • CONCERNED CITIZEN |ISRAEL |82’|2022

Dita 4 – 30.09.2022 TIRANA

 • Twins by Xhezide Gurguri |Albania |2021 |5’ |Short film
 • The middle road by Ardit Muhaxhiri |Albania |2021 |11’ |Short film
 • Nelly & Nadine by Magnus Gertten |Sweden, Belgium, Norway |2022 |92’
 • |Documentary

Temat
Filmat në program do të jenë ndarë në katër vargje narrative, që eksplorojnë gjuhët, temat,
rastet dhe katër faza të ndryshme të evolucionit të një njeriu.
Forever Young: Rruga kushtuar ardhjes së moshës, që identifikon filmat që kanë të bëjnë me
rritjen, zbulimin e vetvetes dhe pyetje.
Queer: Dedikuar brazdës së kufizimeve, binarëve dhe normës dhe guximit për t’i kapërcyer
ato.
Bëhu fantastik në ikonat e djeshme dhe të sotme, dhe vetëm me një qëllimi: Të jesh i
mrekullueshëm.
Më në fund, Kur dashuria ishte moderne: Filma rreth pioniereve dhe pionierëve,
të cilët kanë zhvilluar betejat më të rëndësishme të komunitetit LGBTQI +.
Puna e ngushtë me të ftuarën speciale, Vladimir Luxuria bëri të mundur t’i japim zë dhe trup
disa prej ikonave të pop-it që kanë frymëzuar gjithmonë rrugën tonë artistike.
QUEER FILM INDUSTRY 2022
27 & 28 SHTATOR 10:00 – 13:00 @DESTIL
Hapësira e parë e takimit kushtuar industrisë së filmit LGBTQI+.
Nën kujdesin e artistes së mirënjohur, Ema Andrea dhe organizatës DOART, drejtuar nga Iris
Canaj.
Në fillim të edicionit të tretë të festivalit, do të organizohet Industria e parë QUEER, një pikë
takimi e domosdoshme rrjetëzimi për industrinë LGBTQI + në të cilën do të marrin pjesë
prodhues, producentë, ekspozues dhe krijues filmash nga e gjithë bota. Ajo do të zhvillohet
këtë vit në ambientet e veçantë të Destil Creative Hub Tirana, Adresa: Blvd Zogu I, Tirana
1001, partner i projektit.
Ky aktivitet për herë të parë është një unicum në kuadrin e festivaleve me temë LGBTQI +.
Ky aktivitet do të ofrojë një mundësi për profesionistët e përfshirë në botën e kinemasë
LGBTQI+ për t’u takuar dhe shkëmbyer ide. Regjisorët, distributorët, producentët dhe
delegatët e festivaleve nga e gjithë bota do të mblidhen në Tiranë për dy ditë.
Qëllimi i këtij projekti absolutisht unik është krijimi i një forumi për rrjetëzimin, që është
thelbësor për ata që punojnë në sektorin LGBTQI+ të industrisë së kinemasë, një forum që
asnjë festival tjetër në Shqipëri nuk mund ta ofrojë. Ky event do të zhvillohet paralelisht me
Festivalin e Filmit QUEER! Aktiviteti, i cili do të zgjasë dy ditë, përfshin momente të hapura
për publikun dhe momente kushtuar operatorëve të këtij sektori. Gjithashtu do të ketë dhe
sesionin – “Let’s Pitch!”: Seancë stërvitore pitching, nga ku do të bëhet një konkurs live për
të dhënë minigrante në fushën e filmit, storytelling dhe podcaste.

Më shumë