“Vera andrron detin” i Kosovës fiton çmimin kryesor në Festivalim e Filmit në Tokio!

Silvia Tabaku
06/12/2021

Drama gjysmë-autobiografike “Vera andrron detin” e regjisores kosovare Kaltrina Krasniqi fitoi Çmimin e Madh të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Tokio të hënën mbrëma në një ceremoni virtuale të transmetuar nga kryeqyteti japonez.

Bazuar në përvojat e jetës reale të nënës së regjisores, filmi bën fjalë për një përkthyese në gjuhën e shenjave, e cila detyrohet të luftojë patriarkalin për trashëgiminë e saj pasi burri i saj vdes pasi vetëvritet.

Krasniqi, duke vënë në dukje se “Vera andrron detin” ishte filmi i parë i Kosovës që konkurroi ndonjëherë në Tokio u shpreh si më poshtë.

Kur mora lajmin sot në mëngjes se filmi është shpërblyer me Çmimin e Madh të Tokios, po bërtisja, qeshja dhe qaja nga gëzimi. Faleminderit shumë për këtë nder.

Drama “La Civil” e regjisores rumune Teodora Ana Mihai, gjithashtu e bazuar në një histori të vërtetë, mori Çmimin Special të Jurisë. Filmi bën fjalë për një grua që i merr gjërat në duart e saj pasi vajza e saj rrëmbehet nga një kartel meksikan dhe ish-bashkëshorti i saj dhe policia nuk arrijnë ta marrin seriozisht rastin.

Fituesit e Tokios këtë vit u zgjodhën nga një juri e udhëhequr nga ikona e ekranit francez Isabelle Huppert. Fakti që dy gra morën dy çmimet kryesore të festivalit japonez për herë të parë në historinë e tij ishte dyfish kuptimplotë duke pasur parasysh se ngjarja së fundmi u bë festivali i parë i madh i filmit në Azi që nënshkruan premtimin ndërkombëtar “5050×2020”, i cili angazhon festivalet duke ndërmarrë hapa të prekshëm drejt barazisë gjinore.

Çmimi për filmin më të mirë në seksionin e së ardhmes aziatike, i cili nxjerr në pah talentet e reja nga rajoni, shkoi për “World, Northern Hemisphere”, nga regjisori iranian Hossein Tehrani. Filmi bën fjalë për një djalë 14-vjeçar i cili detyrohet të ketë përgjegjësi për familjen e tij pas vdekjes së parakohshme të babait të tij.

Festivali i Tokios prezantoi një kategori të re çmimesh këtë vit në partneritet me Amazon. Çmimi “Amazon Prime Video Take One” i shkon fituesit të një konkursi filmash të shkurtër, i përzgjedhur nga një grup aplikimesh nga regjisorë të ardhshëm dhe në rritje me bazë në Japoni. Filmi i shkurtër “Sunday & Calm Sea” i regjisores Kim Yunsoo mori çmimin e ri, i cili vjen me një çmim prej 1 milion jen (8,815 dollarë) dhe mundësinë për të eksploruar prodhimin e një filmi me Amazon Studios.

Me rastet e COVID-19 në Japoni që arritën nivelet më të ulëta, Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Tokio ishte në gjendje të mbante shumicën e funksioneve të tij si ngjarje dhe shfaqje personale përsëri këtë vit. Nga 30 tetori deri të hënën, festivali shfaqi 126 filma këtë vit, pak më pak se në vitet e kaluara.

Më shumë