Prindër, këto gjëra që po u ndaloni fëmijëve tuaj janë duke i dëmtuar ata!

Anja Dervishi
11/12/2021

Prindërit mund të mos e dinë, por ka disa veprime që po i lejojnë fëmijët e tyre që t’i bëjnë dhe që në fakt rezulton jo për mirë tek ata. Duke lexuar artikuj nga psikologë të njohur, shpesh mund të hasim në sugjerime për mos përdorur kufizime gjatë rritjes së një fëmije, por të gjithë ne e kuptojmë se kjo është pothuajse e pamundur. Por cilat gjëra nuk duhet t’ua ndaloni fëmijëve?

1. Frika për dëmet materiale.

Fatkeqësisht për prindërit, mënyra më e mirë që një fëmijë të mësojë rreth botës së jashtme është të ecë përreth dhe të eksplorojë mjedisin. Nuk është për t’u habitur që në këto momente fëmija harron se sa kushtojnë rrobat teksa ata e njollosin veshjen në bar. Nëse shqetësoheni nga shpenzimet, mbase është më mirë t’i ndani veshjet e fëmijëve në një pjesë për shëtitje dhe një pjesë për të luajtur jashtë.

2. Ngrënia e ushqimeve të shpejta.

Le të jemi të sinqertë, pothuajse çdo fëmijë i pëlqejnë ato. Të gjitha ato ushqime të kripura, petulla me yndyrë dhe ëmbëlsira që lënë një masë ngjitëse në duart e fëmijëve, të cilët më vonë shkojnë dhe prekin gjithçka rreth tyre. Kur prindërit ndalojnë këtë lloj ushqimi, ai bëhet një tabu në mendjen e fëmijës dhe hahet në mundësinë e parë. Ekspertët besojnë se prindërit duhet të blejnë herë pas here ushqim të shpejtë për fëmijët, në mënyrë që t’i bëjnë të kuptojnë se mund të kenë një pako patate të skuqura në shtëpi pa pasur nevojë të hanë të gjithë çantën menjëherë. Për më tepër, fëmijët do të kuptojnë se nuk ka nevojë të fshehni një qese me karamele për ta ngrënë fshehurazi nga nëna e tyre.

3. Shpenzimi i parave personale për gjëra të padobishme.

Sipas një studimi, fëmijët shpesh shpenzojnë para për të bërë shëtitje me miqtë, për pajisjet digjitale, lodrat, rrobat ose këpucët dhe për ushqimin ose tarifën e transportit. Shumë prindër e konsiderojnë si marrëzi të shpenzojnë para për gjëra të padobishme, kështu që ata shpesh përpiqen ta kufizojnë fëmijën të bëjë blerje të panevojshme. Sidoqoftë, prindërit duhet të ndalojnë përdorimin e kësaj për dy arsye. Si fillim, pasi t’i keni dhënë para fëmijës, ato janë bërë pronë e tyre. Dhe janë vetëm ata që mund të vendosin se si do t’i shpenzojnë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në familjet ku fëmijët fitojnë para për të bërë punët e shtëpisë. Së dyti, mund të jetë e dobishme për një fëmijë të shpenzojë para dhe më pas të pendohet që e bëri. Vetëm në këtë mënyrë do të mësojnë se si t’i kontrollojnë shpenzimet e tyre dhe të dallojnë dëshirat e momentit aktual nga nevojat vërtet të rëndësishme.

4. Të qenurit i shkujdesur.

Psikologët janë seriozisht të shqetësuar se fëmijët modernë janë shumë më në ankth, të shqetësuar dhe në depression, në krahasim me gjeneratat e mëparshme. Arsyeja fsheh pjesërisht faktin se shumë fëmijë duhet të marrin pjesë në diçka të ngjashme me një garë për të fituar njohuri të caktuara. Kurrikula shkollore po bëhet gjithnjë e më e vështirë, numri i tendencave po rritet gjithashtu dhe mediat sociale shpesh bëjnë që fëmijët të ndihen të vegjël në krahasim me ato që e rrethojnë. Nëse ka hapësirë të lirë në orarin e fëmijës, mos nxitoni ta mbushni atë me detyra të reja.

5. Luajnë videolojra.

Hulumtimet zbuluan se videolojërat janë më të dobishme për trurin e një fëmije sesa të parit TV. E gjitha sepse lojërat mësojnë trurin të reagojë shpejt dhe të lexojë informacionin. Kjo aftësi do të jetë e dobishme për fëmijët kur të rriten dhe të jetojnë në një mjedis të përparuar teknologjikisht që është edhe më i zhvilluar se ai aktual.

Më shumë